Project Ontmoetingsbanken Charlois

 

update: okt-2009
Wie wil er een zitbankje voor zijn huis?

Heerlijk even van het zonnetje genieten voor uw huis? Even kletsen met de buren of de spelende kinderen op straat? Krantje met kopje koffie?

Een bankje voor je huis maakt dat je buren kunt ontmoeten op een gemakkelijke manier. Een bankje om op de kinderen te letten of om een te sigaretje roken in de zon. Voor een vermoeide oudere dame die even wil uitrusten. Wie wil het niet? Een bankje dat helemaal naar je eigen voorkeur is aangepast. In de kleur van je huis, met bont beklede armleuningen, een aangebouwde asbak?

St. KICK stimuleert het plaatsen van Ontmoeting- en Uitrustbankjes omdat wij denken dat het in de wijk gezelliger is als er meer bankjes zouden zijn. Veelkleurige bankjes met je eigen extra speciale kleur of gadget. In de zomer van 2008 zijn 15 bankjes beschikbaar gesteld aan bewoners uit de wijk voor € 75 per stuk.

De voorwaarden en het actieplan
Hoe werkt het? De bewoner koopt zelf een bankje bij Gamma, Multi Mate, Karwei, Ikea of waar dan ook, voor een bedrag van maximaal € 75,00. De bewoners koopt de attributen waarmee hij zijn bankje gaat oppimpen. De bewoners koopt een ketting, een hangslot en een oog voor in de muur.  Tegen inlevering van de bonnen bij st. KICK ontvangt de bewoner het geld retour.

De voorwaarden
De bankjes worden geplaatst tijdens een feestelijke ontmoeting die de bewoner zelf organiseer. Hij nodigt zijn buren en andere bewoners en st. KICK uit. De kosten van een drankje en hapje kunnen worden vergoed.
De bewoners onderhoud zelf zijn bankje, zoals schoonmaken, af en toe een likje verf.


Update: okt-2008
Zoals jullie misschien al hebben gezien zijn er inmiddels vijf ontmoetingsbankjes voor huizen geplaatst. Daarnaast zijn er nog ongeveer zeven aanvragen. De bankjes worden de komende vrijdagen geplaatst. Zie de Newsflash. Er zijn nog mogelijkheden om een bankje aan te vragen.

Daarnaast zal waarschijnlijk opdracht worden verstrekt aan Urban Wood, dat is een kunstenaar uit de Wolphaertstraat, Bart Steenweg . Deze heeft zijn ontwerp voor een grote ontmoetingsbank ingeleverd. De plaats zal misschien zijn aan het begin van de dijk , waar wij vroeger een hondenbos hadden gedacht. Daar zal dan een ontmoetingsbank komen. Het idee wordt nog besproken met de deelgemeente. Het is nog niet definitief.

***

Aanleiding

Het idee voor dit project is ontstaan in een van de moedergroepen van de Internationale Openbare Basisschool in de Clemensstraat Oud-Charlois. Op dat idee hebben andere bewoners geanticipeerd met het voorstel om een bank voor senioren te realiseren.

De banken die her en der in de wijk staan zijn saai en vaak te hoog voor kleine kinderen om op te zitten en voor ouderen niet beschut tegen regen en wind. Er zijn een aantal plekken in de wijk waar het goed toeven kan zijn, wanneer er bank met een uitnodigend karakter en toegesneden op verschillende doelgroepen zou zijn. We denken dan bijvoorbeeld aan het pleintje Wolphaertsbocht bij de supermarkt, het Gouwplein, het Charloisse Hoofd, binnenterrein Wolphaertsbocht / Clemensstraat.

Gedacht wordt aan mooie, uitnodigende kleurrijke banken op verschillende niveaus en van verschillend formaat. Waar het fijn is elkaar te ontmoeten.

Een voorbeeld van zo'n bank is de bank in Park Güell in Barcelona. Zie (hyperlink) http://nl.wikipedia.org/wiki/Parc_G%C3%BCell

De bank of banken zouden ontworpen kunnen worden door kunstenaars uit de wijk, in samenspraak met bewoners en ondernemers. Bij voorbeeld door een open inschrijving.

Stichting Kick coördineert en werft de nodige middelen.

De projectgroep is gestart in augustus 2007 en bestaat uit Tineke Teunen , Judith Makkenze, Hilde Ferguson en Jannie Hommes. In de eerste fase worden allerlei bewoners uit de wijk gepolst en gevraagd hun idee hierover te geven. Daarna wordt een concreter projectplan geschreven.

Informatie bij Tineke Teunen.

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TOP

 
Klik !